România a fost zguduită pe 4 martie 1977 de un puternic cutremur de pământ, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a lovit partea de sud a României, la ora 21.22.
Cel mai afectat oraș din Teleorman a fost Zimnicea, fiind necesară reconstrucția sa din temelii. Însă, mare parte din distrugeri au avut loc după cutremur, prin demolări. Deşi cutremurul a luat tribut doar câteva case, autorităţile de la acea vreme au declarat oraşul distrus în proporţie de 80%.
„Este o istorie legată de acest eveniment. În 4 martie 1977, în Casa de Cultură a oraşului Zimnicea avea loc plenara PCR, judeţeană, care urmă să îl aleagă pe primar. Şi în timpul acestei plenare are loc cutremurul, energia electrică este întreruptă şi în învălmăşeală asta, prim-secretarul care participă la această şedinţă vine la primărie şi de frică sună la București. Informează comitetul central că Zimnicea, în proporţie de 80%, este distrus de pe faţa pământului. Toată lumea este în mare alertă”, povestește Petre Pârvu, primarul din Zimnicea.
Ceaușescu a ajuns de urgenţă la Zimnicea și a dat ordin sa fie reconstruit totul.
„Înainte de a veni el, cei care conduceau destinele orașului și ale județului s-au speriat foarte rău și au băgat oameni și utilaje. Au distrus complet zona centrală a orașului pentru ca Ceaușescu să vadă acest lucru și să creadă în procentele care i se raportaseră (…) Apar reţele de apă, de canalizare legate de civilizaţie, asfalt, străzile principale, pentru că el gândea un oraş să se întindă pe 300 de hectare cu 52 de blocuri. Atunci apare primăria, casa de cultură, spitalul, construit cu fonduri alocate de statul austriac, liceul teoretic Zimnicea, făcut cu guvernul elveţian”, a mai spus actualul primar.




Pe 4 martie 2022 se împlinesc 45 de ani de la cel mai devastator cutremur produs în secolul XX în România. A durat 55 de secunde şi, potrivit statisticii oficiale, 1.578 de români au murit.