Municipalitatea din Alexandria anunță că, în perioada februarie – aprilie 2019, au fost demarate procedurile legale pentru un număr de 46 de autoturisme abandonate pe domeniul public sau privat al municipiului, ca urmare a sesizărilor venite din partea cetățenilor și a verificărilor efectuate în teren de către Poliția Locală.
După demararea procedurii de identificare și somare a proprietarului, 23 de autoturisme au fost ridicate de către deținătorii legali, cinci au fost ridicate de SC Administrația Străzilor și Construcții Edilitare SRL și transportate în spațiul special amenajat pentru depozitarea acestora, iar 18 sunt în perioada legală de identificare și somare a proprietarilor.
Primăria Alexandria a achiziționat, încă din vara anului trecut, o autospecială pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal care vor fi depozitate la marginea orașului, într-un spațiu special amenajat. Utilajul va funcționa non-stop și poate fi solicitat de orice cetățean.
Amenzile se pot plăti în 48 de ore la Societatea de administrare a străzilor. După expirarea timpului se recurge la recuperarea sumelor de către Poliția Locală. Dacă mașina a fost ridicată de platformă, este mai complicat, pentru că trebuie plătită o taxă de 600 de lei. Iar pentru fiecare zi de staționare a mașinii ridicate se plătește 100 de lei.
Nivelul amenzilor și al taxelor pentru recuperarea mașinilor ridicate a fost aprobat de Consiliul Local în luna iunie 2019, iar sumele încasate vor intra în bugetul local. Astfel, pentru operațiunile de ridicare, transport, depozitare, pază și eliberare a vehiculelor/ autovehiculelor/remorcilor se percep de la utilizatorii sau proprietarii acestora, persoane fizice sau juridice, următoarele taxe:
a) 300 lei(inclusiv TVA), pentru ridicarea vehiculului/autovehiculului;
b) 200 lei(inclusiv TVA), pentru transportul vehiculului/autovehiculului;
c) 100 lei/zi (inclusiv TVA), pentru activitatea de depozitare și custodie sub pază.
“Ridicarea mașinilor se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare:
– Legea nr. 421 din 27 iunie 2002 (*actualizată*) privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale;
– O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006;
– H.C.L. nr. 190/27.06.2018 privind activitatea de ridicare, transport şi eliberare a vehiculelor staţionate neregulamentar şi a vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat al Municipiului Alexandria.
Conform prevederilor Legii nr. 421/2002 și H.G. 156/2003 pentru aplicarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 421/2002 procedura privind activitatea de ridicare a vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat al unităților administrativ teritoriale durează aproximativ 30 – 35 de zile”, transmite Primăria Alexandria printr-un comunicat de presă