Din bugetul municipiului Alexandria s-au cheltuit 872.173 lei în prima lună de stare de urgență decretată din cauza epidemiei de coronavirus, În total, consiliul local a alocat 2.575.300 de lei din bugetul municipiului pentru măsurile pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul tip de coronavirus, susținerea persoanelor vârstnice sau activitatea centrelor de carantină, potrivit unui raport. Documentul dat publicității, vineri, prezintă în ordine cronologică, toate acțiunile și costurile aferente, din prima lună de stare de urgență.
“Din totalul sumelor alocate pentru anul 2020, strict pentru SARS-CoV-2, respectiv 475.300 lei în data de 16 martie 2020 și 2.100.000 lei în data de 30 martie 2020, pentru dezinfecţie, susținerea persoanelor vârstnice, activitatea centrelor de carantină, izolare la domiciliu şi achiziţionarea de materiale de protecţie, la nivelul Municipiului Alexandria, din bugetul local al municipiului, până în prezent a fost cheltuită efectiv suma de 872.173,51 lei, astfel: Primărie – 446.408,42 lei; ADP – 183.065,09; DAS – 242.700 lei” , se arată în raport.
RAPORT privind acțiunile administrației publice locale, în primele 30 de zile de la instituirea stării de urgență
Primăria Municipiului Alexandria a intrat în alertă şi a luat măsuri de prevenire a infecţiilor gripale şi a răspândirii noului coronavirus imediat după confirmarea primului caz pe teritoriul României, 26 februarie 2020, cu aproximativ două săptămâni înainte de declararea pandemiei la nivel mondial şi cu aproape trei săptămâni înainte de declararea stării de urgenţă în România.
Președintele României a semnat în data de 16 martie decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, după ce la data de 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie ca urmare a creșterii masive a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2.
28 februarie 2020
A fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui preşedinte este primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin. La propunerea acestuia s-a luat decizia privind dezinfecţia tuturor unităţilor de învăţământ şi a spaţiilor publice cu substanțe biocide recomandate de către DSP Teleorman. Dezinfecţia unităţilor de învăţământ a fost efectuată în cea mai mare parte de către Administrația Domeniului Public (ADP) Alexandria, cu fonduri alocate din bugetul local, 36.000 lei, excepţie făcând doar câteva unităţi de învăţământ care au optat pentru dezinfecţia cu alți prestatori de profil și pentru acestea Primăria Alexandria asigurând fondurile necesare, respectiv 39.000 lei. Au fost dezinfectate toate spațiile: săli de clasă, laboratoare, holuri, grupuri sanitare, biblioteci, săli de sport, ateliere, internate, etc.
Suplimentar, au fost montate dozatoare de săpun/gel dezinfectant şi uscătoare pentru mâini în toate unităţile de învăţământ, la toate grupurile sanitare, Primăria Alexandria asigurând fondurile necesare pentru acestea, respectiv 108.300 lei, conform solicitărilor unităților de învățământ.
Concomitent cu dezinfecţia în unităţile de învăţământ, făcută prin ADP Alexandria, s-au efectuat dezinfecţii în sediile Primăriei, Direcției de Asistență Socială, Centrului de Zi, creșelor, ADP şi a altor instituţii şi societăţi din subordinea municipalităţii, precum şi în pieţe, parcuri, cinematograf, locuri de joacă (3 martie 2020 și 4 martie 2020), mijloace de transport în comun şi alte spaţii publice, în special din zonele aglomerate.
11 martie 2020 – se suspendă cursurile în toate unitățile de învățământ la nivel național.
11 martie 2020 – ca măsuri suplimentare de protejare a populației, CLSU decide:
– suspendarea activității creșelor din Alexandria;
– suspendarea activității în Centrul de Zi;
– suspendarea activității în Complexul de Agrement ”Ștrand Vedea”;
– suspendarea activității la Cinema 3D;
– suspendarea activității Centrului Medical Oro-Dentar și a cabinetelor medicale stomatologice.
Pe măsură ce numărul cazurilor confirmate la nivel naţional a crescut, dezinfecţia a fost extinsă în toate cartierele, străzile şi trotuarele din municipiul Alexandria, aceasta fiind repetată periodic atâta timp cât situația o va impune.
Consiliul Local al municipiului Alexandria, a aprobat în luna martie (16 martie 2020 respectiv 30 martie 2020) în cadrul a două rectificări bugetare alocări bugetare pentru susținerea și realizarea măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, sumele aprobate(strict pentru SARS – CoV – 2) fiind de 475.300 lei (16 martie 2020), respectiv 2.100.000 lei (30 martie 2020).
21 martie 2020
ORDONANTA MILITARA NR 2 din 21.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19
Art. 1 – Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară – CLSU le închisese pe cele din subordinea DAS încă din data de 11 martie 2020.
Art. 8 – 1 Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor. Comitetele locale, județene și al municipiului București pentru situații de urgență identifică modalități de sprijin pentru persoanele prevăzute la alin. (1)
Pentru asigurarea sprijinului acordat persoanelor aflate în autoizolare şi a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, cu venituri reduse, la nivelul municipiului Alexandria a fost alocată suma de 230.000 lei, sumă aflată la dispoziția DAS pentru cheltuielile etapizate apărute ca urmare a identificării beneficiarilor și a nevoilor acestora.
23 martie 2020
CLSU aprobă închiderea locurilor de joacă de pe raza municipiului Alexandria, ca măsură suplimentară de combatere a răspândirii SARS – CoV – 2.
CLSU aprobă modalitatea de identificare și sprijinire a persoanelor aflate în izolare
Potrivit Hotărârii adoptate, persoanele izolate care au venituri peste suma de 600 lei/luna/persoană singură sau peste 500 lei/lună/membru de familie îşi vor suporta cheltuielile de strictă necesitate pe perioada izolării la domiciliu din veniturile proprii. Cumpărăturile precum şi plata facturilor la utilităţi sunt efectuate de asistenţi sociali, cu banii puşi la dispoziţie de solicitant.
În cazul persoanelor care nu au venituri sau au venituri mai mici decât cuantumurile prevăzute mai sus, sprijinul din partea municipalităţii constă în: acordarea a două mese/zi, preparate la cantina de ajutor social, pastă de dinţi, săpun, hârtie igienică, apă, toate acestea fiind distribuite de asistenţi sociali.
CLSU aprobă modalitatea de identificare și sprijinire a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, fără susținători sau alte forme de ajutor:
– persoanele care au venituri peste suma de 600 lei/lună/persoana singură sau peste 500 lei/luna/membru de familie îşi vor suporta cheltuielile de strictă necesitate pe perioada izolării la domiciliu din veniturile proprii. Cumpăraturile precum şi plata facturilor la utilităţi vor fi efectuate de voluntari (22 de voluntari care au încheiat contract de voluntariat cu Primăria până la această dată), cu banii puşi la dispoziţie de solicitant;
– persoanele care nu au venituri sau au venituri mai mici decât cuantumurile prevăzute mai sus vor beneficia de 2 mese/zi preparate la cantina de ajutor social, pastă de dinţi, săpun, hârtie igienică, apă, şi vor fi distribuite de asistenţi sociali;
Medicamentele vor fi distribuite doar pe baza reţetelor emise de către medicii de familie.
29 martie 2020
ORDONANȚA MILITARĂ NR 4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19
Art. 6 – Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.
Art. 7 – Ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale care au în subordine sau în coordonare unități sanitare vor asigura la cerere spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora.
30 martie 2020
CLSU aprobă încheierea unui contract de prestări servicii între Municipiul Alexandria și S.C. TR Administrare Imobile S.R.L. (societate a Consiliului Local Alexandria) in vederea efectuarii dezinfecției în spațiile de carantină.
CLSU aprobă încheierea unui contract de prestări servicii între Municipiul Alexandria și S.C. TR Administrare Imobile S.R.L. (societate a Consiliului Local Alexandria) pentru efectuarea dezinfecției în scările de bloc.
CLSU aprobă dezinfecția cu hipoclorit/biocide pe scările de bloc și cu substanțe biocide pe domeniul public.
Consiliul Local al municipiului Alexandria aprobă rectificarea bugetului, pentru măsurile de combatere a SARS – CoV – 2, cu suma de 2.100.000 lei pentru:
Protecție civilă, situații de urgență 700.000 lei;
ADP compartiment DDD 300.000 lei;
DAS situații de urgență carantina izolare 1.100.000 lei.
Au fost achiziționate dispozitive pentru gel dezinfectant și substanțe dezinfectante pentru toate scările de bloc din Alexandria – 113.551,59 lei
ADP Alexandria și S.C. TR Administrare Imobile S.R.L. (societate a Consiliului Local Alexandria) au montat dispozitive cu gel dezinfectant la toate scările de bloc din Alexandria, iar în această perioadă se lucrează, conform Hotărârii CLSU nr 24 / 08.04.2020 la amenajarea a 10 puncte stradale de dezinfecție, ca măsură suplimentară de combatere a răspândirii SARS – COV – 2. Acestea vor fi amenajate în: Zona Bl. S, Spitalul Județean de Urgență Alexandria, intersecția străzilor Dunării și H.C.C., Școala Gimnazială ”M.Eminescu”, Str. Libertății – Hotel Parc, Str. Libertății – zona fântână, Str. Libertății – zona piață, Judecătoria Alexandria, Stația 1 Mai și zona Electrotel.
10 aprilie 2020
CLSU aprobă purtarea obligatorie a măștilor, eșarfelor și a oricăror dispozitive care acoperă nasul și gura confecționate din diverse materiale textile, fabricate industrial sau artizanal acasă, în spațiile publice, magazine, mijloace de transport în comun, taximetre, piețe agroalimentare și la deplasările pe domeniul public, de către cetățenii Municipiului Alexandria sau aflați în tranzit, până la data de 30.04.2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației la nivel local.
La sumele prevăzute mai sus se adaugă şi suma de 28.899,03 cheltuită de S.C Pieţe şi Târguri S.R.L. (societate a Consiliului Local Alexandria), din bugetul propriu, pentru achiziționare de materiale de protecție și dezinfectare necesare (alcool sanitar, măști, mănuși, combinezoane, soluție hidroalcoolică, clorură de calciu, hipoclorit de sodiu etc.), precum şi suma de 42.953 lei cheltuită de către S.C. TR Administrare Imobile S.R.L. (societate a Consiliului Local Alexandria), care a achiziționat de asemenea materiale dezinfectante, materiale de curăţenie, mănuşi, măşti, combinezoane şi alte materiale necesare protecţiei şi dezinfectării.
În toată această perioadă s-a acordat o atenție deosebită aplicării măsurilor de protecție în Piața Centrală:
– dezifectarea la intervale de 1 ora a suprafețelor din incinta casieriei precum și căile de acces în toate spațiile societatii (inclusiv clanțe, uși ori alte suprafețe de folosinta comună frecventă);
– dezinfecția periodică a tuturor spațiilor din incinta pieței;
– au fost largite culoarele de acces pentru clienti / populație în incinta pieței pînă la 4-5 metri;
– urmare a dispozitiilor Ordonantei militare nr. 2, începand cu 23 martie 2020 nu s-a mai permis accesul în piață a COMERCIANȚILOR DE PRODUSE NEALIMENTARE, interpretând dispozițiile OM nr. 2 prin prisma rațiunii pentru care a fost emisă, aceea de a preveni răspândirea SARS – CoV – 2 prin limitarea circulației persoanelor doar pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază.
– în data de 23 martie, prin decizie internă s-a hotărât că pe durata stării de urgență, nu se mai amenajează spații de întâmpinare în piețele administrate pentru a nu se îngusta aleile de acces și a se permite păstrarea distanței recomandate între persoane.
– în data de 25 martie mesele pentru desfășurarea activității de comerț au fost amplasate astfel încat să se asigure o distanță între doi comercianți de minimum 1,8 metri respectând Ordonanța Militara Nr. 3 din data 24.03.2020 (art. 7, (1) si (2))
– a fost marcată zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul cu semne vizibile de culoare roșie care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri respectând Ordonanța Militară Nr. 3 din data 24.03.2020 (art. 7, (1))
În data de 26 martie în interpretarea Ordonanței Militare Nr. 3 din data 24.03.2020 (art. 7, (2)), tot în Piața Centrală, am asigurat SUPLIMENTAR următoarele:
– au fost montate 5 bannere, la fiecare intrare în piață, cu recomandări pentru cetățeni de purtare a mănușilor, măștilor de protecție și păstrarea distanței de 1,5 metri între persoane;
– au fost amplasate mochete îmbibate cu dezinfectant pe baza de clor la intrările în piață;
– au fost amplasate afișe cu informatii privind prioritatea persoanelor peste 65 de ani, la cumpărături, în intervalul 11:00 – 13:00.
Acțiuni de dezinfecție pe domeniul public:
– săptămânal ADP Alexandria – spălarea trotuarelor, zonei centrale pietonale și a arterelor din Municipiul Alexandria cu soluție pe bază de hipoclorit;
– dezinfecție prin nebulizare, pe domeniul public, a substanțelor biocide (soluția folosită Ecocid -S).
La nivelul municipiului Alexandria au fost înființate 5 (cinci) centre de carantinare, astfel:
Centrul rezidențial pentru persoane singure sau familii aflate temporar în dificultate;
Internatul Liceului Tehnologic nr. 1 (Rulmentul) – a fost închis;
Complex Mara;
Cămin studențesc Valahia;
Hotel Parc Alexandria.
Din totalul sumelor alocate pentru anul 2020, strict pentru SARS-CoV-2, respectiv 475.300 lei în data de 16 martie 2020 și 2.100.000 lei în data de 30 martie 2020, pentru dezinfecţie, susținerea persoanelor vârstnice, activitatea centrelor de carantină, izolare la domiciliu şi achiziţionarea de materiale de protecţie, la nivelul Municipiului Alexandria, din bugetul local al municipiului, până în prezent a fost cheltuită efectiv suma de 872.173,51 lei, astfel: Primărie – 446.408,42 lei, ADP – 183.065,09, DAS – 242.700 lei;