Un control declanșat de Garda Națională de Mediu, sub coordonarea ministrului Diana Buzoianu, a scos la iveală o serie de nereguli grave care au condus la aplicarea unor amenzi în valoare de 1,8 milioane de lei. Județul Teleorman se află printre “campionii” încălcării regulilor”.
“La începutul mandatului, am anunţat un control interjudeţean al Gărzii de Mediu cu privire la gropile de gunoi pe zona de prevenție incendii. Am vrut să avem o acţiune completă pe toate gropile cu gunoi municipal care să fie verificate din perspectiva măsurilor care au fost luate pentru a preveni incendiile”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.
Ea a adăugat că amenzile cele mai mari au fost date în Dâmboviţa, Ilfov şi în Teleorman.
„Cele mai mari amezi au fost date în Dâmboviţa, la groapa de gunoi Supercom din Aninoasa, la groapa din Ilfov – Ecosud şi la groapa Ecosud din Teleorman. Concluziile generale ale controlului tematic sunt că majoritatea judeţelor nu au o infrastructură de tratare a deşeurilor, că reciclăm prea puţin şi că ar trebui în perioada următoare să reciclăm, poate chiar să dublăm calitatea de material pe care îl reciclăm. S-au găsit depăşiri ale cantităţii autorizate în majoritatea gropilor de gunoi care au fost verificate şi, de asemenea, au fost depăşite, tot aşa, în majoritatea gropilor de gunoi, suprafeţele maximale pe care ar fi trebuit să fie depozitate aceste deşeuri”, a explicat Diana Buzoianu.
Concluziile generale ale controlului tematic sunt că majoritatea judeţelor nu au o infrastructură de tratare a deşeurilor. Au fost găsite depăşiri ale cantităţii autorizate în majoritatea gropilor de gunoi care au fost verificate şi, de asemenea, au fost depăşite, tot aşa, în majoritatea gropilor de gunoi, suprafeţele maximale pe care ar fi trebuit să fie depozitate aceste deşeuri.
S-au constatat situații grave și recurente:
Depozite care funcționează fără să respecte reglementările de mediu;
Deșeuri netratate, aruncate direct, fără sortare, fără preprocesare;
Probleme structurale majore, de la stații de levigat nefuncționale până la emisii de gaze toxice direct în atmosferă;
Poluare vizibilă a aerului, apei și a solului, și nu în ultimul rând, depozite pline cu deșeuri reciclabile, care ar fi trebuit să fie valorificate.
Ce urmează? Măsurile pe care le vom pune în aplicare sunt clare:
– continuarea și extinderea controalelor;
– crearea normelor de punere în aplicare pentru Legea mirosului în colaborare cu Ministerul Sănătăţii;
– modificarea legislaţiei cu privire la produsele second-hand;
– întărirea capacității Gărzii de Mediu pentru a folosi echipamentele achiziţionate prin PNRR printre care bodycamuri, drone, pentru care nu există reglementarea juridică”.