Registrul electronic prin care ANAF are acces instant la conturile bancare și cele electronice ale persoanelor și firmelor a intrat în funcțiune, astăzi. Noua legislație este creată pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.
„Această modificare este justificată de necesitatea adoptării unor măsuri legislative pentru a combate riscurile legate de anonimatul tranzacțiilor cu monede electronice, prin includerea furnizorilor implicați în servicii de schimb între monedele electronice și monedele fiduciare în categoria entităților raportoare, instituind obligații în sarcina acestora care să conducă la identificarea activităților suspecte”, scrie ANAF într-un comunicat de presă.
ANAF precizează că Registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN prezintă avantajul de a pune la dispoziţie în timp util şi eficient a informaţiilor pentru instituţiile financiare, precum şi pentru autorităţi din ţări terţe, implicate în combaterea infracţiunilor de spălare de bani sau finanţarea terorismului.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală menţionează că datele recepţionate de la entităţile raportoare, sunt utilizate inclusiv de instituțiile de cercetare penală.
Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare va conţine următoarele informaţii: datele de identificare ale contului şi ale clientului titular; datele de identificare ale persoanelor care deţin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acţionează în numele clientului; datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client; datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.
Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare trebuia să fie operațional la data de 4 ianuarie, însă la solicitarea mediului de afaceri, ANAF a decis o amânare de o săptămână, până la data de 11 ianuarie.