Mediul familial și social influențează viitorul fiecărei persoane. Iar atunci când o persoană provine dintr-o comunitate vulnerabilă, șansele de a se integra în societate sunt destul de scăzute. Acesta este și cazul tinerilor defavorizați din Teleorman care din anumite cauze și motive se află în riscul excluziunii sociale. Cel mai concludent exemplu în acest sens îl reprezintă categoria NEETs. Persoanele din această categorie sunt tinerii care au între 16 și 29 de ani și se confruntă cu situații dificile generate ca urmare a lipsei de educație.
Institutul Pentru Politici Sociale a creat un proiect destinat acestora prin care le oferă programe de educație și orientare vocațională. În rezolvarea acestei probleme majore, pe aria județului Teleorman se va demara proiectul “RE-START. Noi oportunități pentru viață”. Acesta este cofinanțat din Fondul Social European prin “Programul Operațional Capital Uman POCU/736/6/1/Creșterea numărului de tineri NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani” și urmează să fie implementat în unitățile școlare prin colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean Teleorman.
Cine sunt tinerii NEETs?
Acronimul “NEET” provine din limba engleză (“Not in Education, Employment or Training”), și definește tinerii care nu urmează o formă de învățământ, nu sunt integrați în câmpul muncii și nu au nicio pregătire profesională.
Majoritatea tinerilor din Teleorman aflați în această situație provin din familii social vulnerabile. Din această cauză, ei nu au fost înscriși în învățământul obligatoriu sau au fost determinați să abandoneze sistemul de educație.
Că urmare a lipsei educației obligatorii, tinerii NEETs nu dețin suficiente cunoștințe socio-profesionale pentru a putea ocupa un post vacant. Iar dacă găsesc, acesta este slab remunerat, în condiții grele și de multe ori și fără un contract de muncă.
Cu alte cuvinte, în această categorie se încadrează și tinerii defavorizați din Teleorman cu vârste între 16 și 29 de ani care sunt afectați de fenomenul abandonului școlar. Consecințele abandonului școlar sunt lipsa educației, dificultate în ocuparea unui loc de muncă și marginalizarea socială.
Proiectul “RE-START. Noi oportunități pentru viață” pentru tinerii NEETs
“RE-START. Noi oportunități pentru viață” este un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană pentru integrarea pe piața muncii a tinerilor NEETs. În proiect se pot înscrie 410 tineri cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani care au domiciliul sau reședința în județul Teleorman și sunt șomeri fără studii obligatorii încheiate.
Proiectul urmează niște măsuri implementate după modelul educațional francez care presupune:
-reeducarea tinerilor care nu și-au finalizat studiile primare și gimnaziale obligatorii
-formarea socio-profesională a tinerilor fără calificare profesională
-integrarea pe piața muncii pentru restabilirea forței economice din zona de sud a țării
-reducerea ratei de abandon școlar din Teleorman
-reintegrarea în societate a persoanelor defavorizate
După ce vor fi identificați, candidații vor parcurge etapa de consiliere în care reprezentanții proiectului vor hotărî dacă tânărul întrunește criteriile NEETs și este eligibil pentru a participa în proiect. Consilierea va fi realizată individual de către consilieri specializați care vor determina nivelul de pregătire, situația socială și comportamentală a fiecăruia.
În continuare, tinerii NEETs care au îndeplinit condițiile de înscriere în proiect vor beneficia de reluarea ciclului de învățământ primar sau gimnazial prin înscrierea în programul “A doua șansă”. Prin acest program, tinerii își pot finaliza studiile și obține o diplomă de absolvire chiar dacă au întrerupt școala sau nu au fost înscriși în nicio formă de învățământ până la vârsta de 29 de ani. Durata școlarizării variază în funcție de nivelul de pregătire al fiecărui participant, cât și de progresul înregistrat pe parcurs.
Următorul pas al proiectului îl reprezintă pregătirea socio-profesională și poate începe imediat după încheierea școlarizării. Această etapă constă în programe de formare profesională, consiliere psihologică și orientare în carieră. În urma unei evaluări amănunțite, consilierii proiectului vor îndruma tinerii spre o carieră potrivită lor și îi vor informa despre oportunitățile vocaționale pe care le pot avea după finalizarea stagiului profesional. În continuare, aceștia vor urma un curs de calificare profesională de nivel 1 care le va aduce o calificare profesională și numeroase competențe socio-profesionale necesare angajării.
Tranziția din etapa formării profesionale în căutarea și obținerea unui loc de muncă va fi realizată sub atenta îndrumare a consilierilor din proiect. Toți tinerii care vor parcurge proiectul “RE-START. Noi oportunități pentru viață.” vor beneficia de suport în găsirea unui loc de muncă, dar și mediere și asistență după angajare.
Pentru mai multe detalii se poate lua legătura cu unul dintre consultanții IPS:
• Website: https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunitati-pentru-viata
• E-mail: office@politicisociale.ro
• Telefon: +40 756 075 222