Consilierii județeni din Teleorman au semnat, joi, Declarația de Unire cu Republica Moldova, într-o atmosferă festivă, în deschiderea ședinței. Inițiativa a aparținut consilierului PMP Adrian Florescu, dar a fost adoptată de toți ceilalți consilieri, indiferent de culoarea politică.
”Împreună cu colegul nostru, domnul Adrian Florescu, vă propun să ne alăturăm demersurilor fraților noștri de peste Prut pentru reîntregirea neamului românesc. Este un gest simbolic, dar care sperăm să se concretizeze în viitor”, a spus Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean (CJ) Teleorman, invitând consilierii județeni să semneze declarația simbolică, în cinstea celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, dar și a împlinirii, la data de 27 martie, a 100 de ani de la unirea României cu Basarabia.
La propunerea sa, ședința Consiliului Județean a început cu intonarea imnului național, apoi s-a dat citire declarației în care se spune că “județul Teleorman susține înfrățirea imediată cu localitățile din Republica Moldova care, în mod deschis și asumat, și-au exprimat sau își vor exprima dorința de unire cu patria-mamă, România”.
În documentul cu valoare simbolică se condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov care a anexat Basarabia la URSS și „ale cărui efecte sunt răni vii și în ziua de astăzi”. Toodată, se exprimă speranța pentru “unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut și toți românii vor trăi uniți între granițele României zidite de înaintașii noștri, consfințite prin actul Unirii de la 1918”.
Apoi, unul câte unul, consilierii județeni și-au pus semnătura pe Declarația de Unire cu Republica Moldova, după care, ședința de Consiliu Județean și-a urmat cursul normal.