Cei care tulbură în mod repetat liniştea publică şi îşi vor deranja vecinii cu zgomote puternice şi cu muzică la volum maxim, în orele de linişte, precum și cei care săvârșesc în public fapte, acte sau gesturi obscene, proferează injurii, expresii jignitoare sau vulgare sau amenințări cu acte de violență, vor fi amendaţi mai aspru sau li se va impune să presteze ore de muncă în folosul comunităţii, conform Legii nr. 192/2019 care se aplică din 26 ianuarie 2020.
Amenda pentru nerespectarea orelor de liniște a crescut până la 3.000 de lei, potrivit noii legi.
Până acum, legislația nu prevedea sancționarea mai dură a faptelor care se repetă pentru niciuna dintre acțiunile enumerate mai sus. Acum, în cazul în care o persoană săvârșește aceeași faptă de mai multe ori într-o zi poate fi amendată, din nou, cu aceeași sumă prevăzută în legislație pentru fapta sa.
Astfel, persoanele care tulbură în mod repetat liniștea publică într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, și continuă să deranjeze vecinii cu zgomote puternice și cu muzică la volum mare, între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00, primesc amenzi de la 2.000 până la 3.000 de lei. Mai mult decât atât, ca alternativă la amendă, noua lege stabilește sancțiunea de prestarea de 70 până la 120 de ore de muncă în folosul comunității.
Cei care vor organiza petreceri private și care vor asculta muzică la volum maxim, fie că petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe, se vor alege cu amendă de 3.000 până la 6.000 de lei, sau cu 100 până la 150 de ore de muncă în folosul comunității. Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.
Au crescut sancțiunile și în cazul săvârșirii în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare sau amenințări cu acte de violență. Și de această dată, proiectul legislativ se referă la repetarea acestor acțiuni, repetare pedepsită cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Alternativa la această amendă este prestarea a 50 până la 100 de ore de activități în folosul comunității.