De o săptămână a fost nevoie ca să se ridice leșul unei vaci din satul Cucuieți. Și nu pentru că animalul nu ar fi avut stăpân, ci pentru că nu există norme de aplicare a legii de neutralizare a deșeurilor animale.
Au trecut doi ani de când s-a adoptat Ordonanța nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală, dar nici până acum nu s-au publicat normele de aplicare. Drept urmare, autoritățile publice locale dau din colț în colț atunci când se întâmplă să moară vreun animal mare, pentru că legea nu le permite să încheie contract cu o firmă specializată în neutralizarea deșeurilor de origine animală.
Ordonanța adoptată de guvernul condus de Dacian Cioloș, în august 2016, a transferat responsabilitatea încheierii contractelor respective de la primărie, la consiliul județean. Numai că, lipsa normelor de aplicare a făcut imposibilă punerea în aplicare a actului normativ și, implicit posibilitatea încheierii unor contracte pentru ridicarea cadavrelor de animale. De atunci și până în prezent, între primării, consilii județene și Ministerul Agriculturii se plimbă hârtii, dar fără niciun rezultat, pentru că nici un guvern dintre cele care s-au perindat între timp nu a adoptat normele de aplicare.
Situația creată în satul Cucuieți, comuna Scrioaștea, ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns, având în vedere că oamenii au fost siliți să suporte mirosul îngrozitor provenit de la animalul în descompunere. Și dacă ar fi vorba numai de miros, tot ar fi bine. Numai că este vorba de sănătatea oamenilor. Ce s-ar întâmpla în cazul unei epizootii – extindere a unei boli contagioase la animale -, situație în care ar fi vorba de multe cadavre de păsări sau animale, nici nu îndrăznim să ne gândim.
Toată povestea a început în dimineața zilei de 11 iulie 2018, când un localnic din satul Cucuieți, a bătut la ușa veterinarului să anunțe că i-a murit vaca. După ce s-a constatat că moartea aimalului nu survenise în urma vreunei boli contagioase, ci în urma lăcomiei ei la păscut, au fost anunțate și autoritățile în scopul ridicării cadavrului. Și atunci a început nebunia, pentru că nu exista contract cu o firmă care să ridice animalul și nici posibilitate legală de plată.
După multe demersuri și telefoane, a venit, totuși, un
echipaj de la Protan care a încărcat animalul mort, urmând ca serviciul să fie
plătit ulterior, după ce se găsește o formă legală. Dar, primarul Marian Șefu a
refuzat să semneze și să ștampileze hârtiile de teama că va fi acuzat că a
încălcat legea. Au urmat alte telefoane, alte discuții între Consiliul Județean
Teleorman, Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor și firme de ecarisaj.
Telenovela s-a încheiat abia miercuri, 18 iulie, când cadavrul vacii aflat deja
în descompunere, a fost ridicat din sat de o firmă specializată, iar zona în
care acesta a zăcut zile la rând, a fost dezinfectată.