Persoanele care folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive care pot face înregistrări foto sau video atunci când conduc vehicule, riscă amenzi de peste 1.000 de lei, iar șoferii pot rămâne fără permis pentru 30 de zile.
Este permisă doar folosirea dispozitivelor hands free (bluetooth, căști cu fir). Șoferul care ține în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers riscă o amendă de 1.160 de lei
Nu se poate butona nici măcar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii. Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână. Dacă ați fost prins că depășiți viteza și vă vede polițistul că folosiți și telefonul mobil, riscați să vă fie suspendat permisul timp de 30 de zile.
Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 11/2019, document adoptat în august de către Executiv și care va intra în vigoare sâmbătă, 12 octombrie, conducătorii vehiculelor pentru care este necesară deținerea unui permis auto, dar și conducătorii celor pentru care nu este necesar un permis de conducere vor primi amenzi dacă folosesc telefonul mobil sau alt aparat ce permite înregistrarea foto/video. Cu toate acestea, amenzile nu se vor aplica în cazul vehiculelor ce nu se deplasează.
Asta înseamnă că nu vor fi amendați conducătorii care utilizează telefonul mobil la semafor sau atunci când sunt opriți. De fapt, în ordonanță se precizează clar când pot fi amendați conducătorii de vehicule care folosesc telefonul mobil. Mai exact, în textul actului normativ se precizează că amenzile se aplică doar în cazul vehiculelor “aflate în mișcare”.
După ce măsurile conținute de OG nr. 11/2019 se vor aplica, conducătorii vehiculelor pentru care este nevoie de un permis auto care folosesc telefonul mobil atunci când conduc vor risca amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei, în timp ce conducătorii de vehicule pentru care nu este necesar un permis de conducere vor putea primi amenzi mai mari, respectiv amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.