La fiecare 3 secunde, o persoană are nevoie de sânge. Din păcate, în România există permanent un deficit de sânge. Sub 2% dintre români donează sânge în timp ce media europeana este de 6%.
Marea masă a celor care donează sunt donatori ocazionali, care se mobilizează adesea în contextul tragediilor intens mediatizate, însă doar pe durata perioadei în care subiectul este comunicat de posturile de știri/tv . Un procent de numai 20% dintre aceștia devin donatori constanți, categoria cea mai importantă de donatori.
Pentru a atrage atenția asupra lipsei acute de sânge la nivelul județului Teleorman, filiala de Cruce Roșie Teleorman lansează campania de donare de sânge „Donează sânge, salvează vieți!”
Primii care vor da startul donării de sânge sunt voluntarii filialei de Cruce Roșie Teleorman care se vor prezenta în zilele de 15 și 16 noiembrie a.c. la Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman. Voluntarii îndeplinesc condițiile de donare și și-au propus să devină donatori constanți.
Campania face apel către populația din județ să conștientizeze nevoia de sânge și să facă un gest suprem, acela de a dona sânge, singurul produs ce nu poate fi produs, el poate veni doar de la donatorii voluntari.
“Oamenii au nevoie de o atenționare permanentă asupra nevoii de sânge și a faptului că lipsa lui poate pune în pericol viața celor care au nevoie urgentă de sânge. Sperăm ca oamenii din județul nostru să înțeleagă necesitatea acestei campanii și a faptului că printr-un gest simplu, pot salva viața a cel puțin trei persoane”, spune Ecaterina Carmen Neață, director al Filialei Teleorman de Cruce Roșie.

De ce trebuie să donez sânge?
Sângele sănătos salvează vieți. Refacerea periodică a rezervelor de sânge este o necesitate constantă deoarece sângele se poate conserva doar pentru o perioadă limitată înainte de utilizare. Este necesar ca un număr suficient de persoane să doneze regulat pentru a garanta existența permanentă a sângelui de fiecare dată și în toate locurile în care este necesar.
Cum poți deveni donator de sânge?
Vârsta cuprinsă între 18-60 ani
Greutate peste 50 kg
Să nu ai /fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), tuberculoză, sifilis, malarie, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.
Există vreun pericol?
NU. Nu uitați că veți fi acceptat ca donator de sânge numai în cazul în care sunteți într-o bună formă fizică. Sănătatea și bunăstarea dumneavoastră sunt foarte importante pentru centrele de donare.
Acul și eprubeta utilizate pentru colectarea sângelui sunt furnizate în ambalaje sterilizate și de unică folosință astfel încât procesul să fie cât mai sigur cu putință.
Donează sange, salvează vieți!
