Primul caz de infectare cu virusul West-Nile din județul Telorman a fost confirmat în comuna Lița, la un bărbat în vârstă de 58 de ani. Cazul a fost declarat inițial suspect, în data de 30 iulie 2018, iar în data de 6 august 2018 s-a primit buletinul de confirmare al diagnosticului de la Institutul Național Cantacuzino.
Direcția de Sănătate Publică Teleorman a avertizat din timp, cu mult înainte de apariția acestui caz, toate primăriile din județ de pericolul pe care îl reprezintă populațiile de țânțari în perioada sezonului estival (din luna mai până în luna octombrie), conform prevederilor din Ordinul Ministerului Sănătății numărul 119 din 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, articolul 82. Au fost trimise către UAT-uri adrese de informare/avertizare împreună cu recomandări de revizuire a Planului anual de combatere a țânțarilor și de efectuare a acțiunilor de dezinsecție împotriva vectorului-țânțar care transmite boala West-Nile. O altă măsură luată, Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman nu va recolta sânge timp de 28 de zile de la persoanele care provin din zona Lița.
Dar, cum în Teleorman, o parte a autorităților locale nu s-au inghesuit să stropescă contra țânțarilor, Ministerul Sănătății face câteva recomandări: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.
Simptomele virusului West-Nile sunt: febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.