Situația inedită din familia primarului Valerică Cîrciumaru de la Roșiorii de Vede a devenit cunoscută în toată țara: acesta este primar PSD, iar fiul s-a înscris în partidul lui Dacian Cioloș. S-a vorbit despre cei doi în presă, dar, mai ales, în orașul de pe Vedea. Unii îi critică, alții îi laudă pentru că își respectă reciproc opiniile politice diferite. Iulian Cîrciumaru l-a însoțit pe Dacian Cioloș în vizita acestuia la Roșiorii de Vede, în campania de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare. Când o localnică i-a vorbit liderului PLUS despre nemulțumirile sale față de cum se face administrație la Roșiorii de Vede, din grupul de susținători s-au auzit râsete și voci spunând: “Să-l chemăm pe Iulian să-i îi transmită tatălui său”. A fost doar o glumă a colegilor săi de partid, dar noi am luat lucrurile în serios și i-am solicitat lui Iulian Cîrciumaru un interviu, pe care l-a acceptat cu amabilitate.
Reporter: V-a fost invocat numele puțin mai devreme, cineva a reclamat calitatea străzilor, lipsă de locuri de muncă, multe lucruri pe care i le spune domnului Dacian Cioloș. Și altcineva a spus “să-l chemăm pe Iulian să-i îi transmită tatălui său”
Iulian Cîrciumaru: Chemați-l pe tata și transmiteți-i tatălui meu, nu știu… Da, e tatăl meu și este primar aici. Ce aș putea să spun eu despre calitatea lucrărilor din oraș? Credeți-mă, mai ales când am vesta asta pe mine, vreți să comentez eu calitatea unei administrații PSD?
Reporter:Va trebui s-o faceți. O să intrăm în campanie, o să vină campania pentru alegerile prezidențiale, apoi o să avem localele la care, probabil, PLUS va desemna un candidat pentru Primăria Roșiorii de Vede. Întreb: ce va face Iulian Cîrciumaru, care face parte din grupul de coordonatori ai activității din Teleorman, când se va desemna un candidat al alianței din care face parte, la Primăria Roșiori, împotriva primarului actual, care, întâmplarea face să-i fie tată? Ce atitudine veți adopta, domnule Cîrciumaru?
Iulian Cîrciumaru: Decid la momentul respectiv
Reporter: Va trebui să participați la elaborarea strategiei de campanie…
Iulian Cîrciumaru: Nu știu dacă voi fi implicat în elaborarea strategiei de campanie în Roșiorii de Vede.
Reporter: Pentru a evita confilctul de interese?
Iulian Cîrciumaru: Nu e un conflict de interese, e un oarecare conflict personal, dar de interese nu văd de ce ar fi. Evident că voi susține organizația din care fac parte.
Reporter: Chiar împotriva tatălui dumneavoastră?
Iulian Cîrciumaru: Tatăl meu candidează pentru un partid, nu? Care partid?
Reporter: Și dumneavoastră susțineți un alt partid.
Iulian Cîrciumaru: Și nu-i normal să susțin partidul în care m-am înscris? Vă spun eu că e foarte normal și așa voi face, cu siguranță. E normal.
Reporter: Eu doar întreb, pentru că întreabă și alții. Mulți își ridică semne de întrebare. Iar faptul că v-a fost invocat numele, acolo, cu câțiva metri mai în spate…
Iulian Cîrciumaru: Da, dar nu e normal să mi se invoce mie numele, întrebându-mă ce părere am eu despre…Eu sunt doar un cetățean al acestui oraș, cum sunt mulți alții.Reporter: Sunteți o persoană adultă care are libertatea să își ia deciziile proprii. Dar trebuie să vă obișnuiți cu ideea că tot așa o să fie pe la Roșiori.
Iulian Cîrciumaru: Da, eu îmi dau seama că e o situație aparte pe care mi-o asum cu toată deschiderea. Lupta mea este împotriva PSD-ului și nu a tatălui meu și eu sper și cred că țara asta merită mult mai bine decât avem în momentul actual. Fără doar și poate. Și pentru asta sunt gata să fac multe. Chiar dacă apar anumite conflicte, să le spunem personale. În ceea ce privește relația personală părinte-copil între mine și tata, lucrurile sunt normale și ar fi anormal să ne afecteze relația personală, relația de familie, viața politică. Eu am niște convingeri, tata are alte convingeri, să știți că în anumite privințe poate nici nu sunt foarte divergente convingerile astea. Eu pot comenta atât cât pot. Vin destul de rar prin Roșiori, nu pot comenta mai mult decât o face oricare alt cetățean. Ce se va întâmpla la alegerile locale, vom vedea. Mai e un an și ceva până atunci, probabil că vom avea și noi un candidat. Eu voi susține organizația în care m-am înscris și în care cred…
Reporter: Veți participa la elaborarea strategiei pentru alegerile locale?
Iulian Cîrciumaru: E încă prea devreme să spun. Și vă spun cu toată sinceritatea. Partidul acesta are abia trei luni de când e înființat. Noi avem niște alocări pe roluri în cadrul organizației și prioritar pentru noi sunt alegerile europarlamentare. Pentru asta trebuie să trecem prin niște demersuri, cel mai important fiind strângerea de semnături. Credeți că ne preocupă acum atât de tare strategia pentru alegerile locale de peste un an jumate? Prima bătălie este cea mai importantă și prima este cea din 26 mai.
Reporter: De acord cu dumneavoastră, luăm fiecare bătălie bucată cu bucată și cea mai importantă e viitoarea.
Iulian Cîrciumaru: Exact. Reporter: Dar se fac multe speculații.
Iulian Cîrciumaru: Da, se fac.
Reporter: Și iată una dintre speculațiile la care aș vrea să aflu cât este adevăr, cât este minciună, chiar de a dumneavoastră: ați fost vreodată membru PSD?
Iulian Cîrciumaru: Da, am fost membru TSD, PSD, aceeași organizație, la tineret, în anii 2000, 2002, 2003. Am intrat la 17 ani la organizația de elevi, nici nu mai știu cum se numea. Am fost o perioadă din studenție, după care drumurile mele cu PSD s-au cam separat.
Reporter: V-ați retras adeziunea? Ați demisionat?
Iulian Cîrciumaru: Dacă stau bine și mă gândesc, eu nici măcar nu am semnat vreodată o adeziune. Dar nu pot nega că am fost implicat în acel partid.
Reporter: Surse din PSD și din TSD ar susține că Iulian Cîrciumaru a fost membru al organizației, cu adeziune, cu toate actele la mână.
Iulian Cîrciumaru: Când am semnat adeziunea pentru PLUS, una dintre întrebările pe formularul de adeziune era fix aceasta: ați mai avut activitate politică anterioară? Am semnat adeziunea pe propria răspundere, evident că am zis că da. Cu toate că, încă o dată, aveam 17 ani, asta se întâmpla acum 20 de ani, aproape. Nici măcar nu țin minte să fi semnat vreo adeziune, cu nume și prenume pentru PDSR, sau ce era atunci. Dar automat, chiar dacă am semnat-o și am uitat eu în acești 20 de ani, semnând adeziunea în PLUS, automat mi-am dat demisia din PSD.
Reporter: O regulă spune că dacă nu vă plătiți cotizația la zi, automat sunteți radiat.
Iulian Cîrciumaru: Nu am plătit niciodată cotizație la PSD. Nici măcar nu știu cât era, dacă era, cine o plătea. Dar da, am fost implicat, nu vreau să neg asta, face parte din viața mea, mi-o asum. O consider o mare greșeală.
Reporter: Ați fost implicat și în campania tatălui dumneavoastră?
Iulian Cîrciumaru: Da, am fost implicat. L-am susținut pe tata în campanie în 2016, la locale. Am fost cu tata și când a candidat la parlamentare, la funcția de deputat, atunci când era chiar cu doamna Dăncilă. Deci, am fost implicat, nu pot să neg. Dar a fost o mare greșeală. Asta e, viața te mai schimbă.Reporter: V-ați schimbat opțiunea politică și mie mi se pare că e o mare trecere de la PSD la PLUS.
Iulian Cîrciumaru: Din ce punct de vedere?
Reporter: Din punct de vedere ideologic, nu vi se pare?
Iulian Cîrciumaru: Credeți?
Reporter: Nu știu. Eu vă întreb pe dumneavoastră.
Iulian Cîrciumaru: Da, este o diferență, într-adevăr.
Reporter: PLUS România unde se poziționează pe eșicherul politic? Stânga, dreapta, centru?
Iulian Cîrciumaru: Centru dreapta. Legat de ideologia partidului, cred că sunt colegi mult mai în măsură să vorbească despre asta, decât mine. Evident, cunosc documentele programatice ale partidului, tot ceea ce este, de fapt, informație publică.