Pokerul este un joc de cărți cu totul aparte. Acesta necesită cele mai multe abilități dintre jocurile de noroc cu cărți. Mai mult, scena pokerului profesionist este probabil cea mai înfloritoare, dar și cea mai solicitantă, acesta fiind unul dintre puținele jocuri de noroc care nu se bazează atât de mult pe hazard, cât pe tehnica și abilitățile jucătorilor de a-și confuza adversarii. Din fericire pentru jucătorii de poker începători, progresul poate fi atins destul de repede, urmărind jucătorii profesioniști și învățând de la aceștia.
Jucătorii profesioniști se antrenează
Jucătorii profesioniști de poker nu au ajuns unde sunt doar prin prisma norocului sau al talentului pentru această formă de divertisment. Sigur, majoritatea dintre ei tind să aibă o perspicacitate naturală pentru arta pokerului, dar, ca în orice sport, atletic sau strategic, flerul și abilitățile sunt elementul de spectacol, nu garantează și succesul.
Există jucători de poker care au trecut foarte natural prin procesul de învățare a pokerului și nu au avut nevoie de ani de antrenament. De exemplu, legendarul Moneymaker era bancher de profesie, ceea ce ne spune că avea o gândire matematică formată de dinainte de poker și asta l-a ajutat în drumul său spre succes.
Dar acesta este un caz rar. În general, pentru a-și slefui aptitudinile de poker, un jucător trebuie să dedice sute sau chiar mii de ore jocului, să testeze toate strategiile pentru a o descoperi pe cea adecvată stilului său de joc și pentru a învăța să își citească în mod corect adversarii. Practica este cheia succesului la poker și o caracteristică comună tuturor numelor clasate pe primele locuri în clasamentele de poker. Totodată, este o soluție la îndemâna oricui. Dacă petreci timp jucând poker competitiv, vei câștiga în mod natural experiență chiar și atunci când pierzi.
Un avantaj al platformelor de jocuri de noroc din zilele noastre este că te ajută să acumulezi experiența despre care vorbeam în paragraful anterior și fără a-ți afecta bugetul personal. Majoritatea cazinourilor licențiate existente pe piața din România oferă la înregistrare o mulțime de bonusuri de bun venit, bonusuri fara depunere sau runde gratuite, tocmai pentru a te ajuta să stăpânești arta jocului în deplină siguranță financiară.
Nu joacă la risc
Când urmărești orice turneu de poker la nivel profesional, nu durează mult până observi că acesta urmează logica statisticilor TV. Ca și alte ramuri ale divertismentului difuzat, turneele de poker sunt, de asemenea, „cosmetizate” înainte de a fi difuzate live.
În general, ceea ce se vede pe ecrane nu reflectă neapărat realitatea. La TV sunt transmise doar momentele spectaculoase, pline de adrenalină și senzațional, care stârnesc interesul publicului și cresc audiența, însă în realitate, pokerul include și multe momente banale, în care gradul de risc este infim sau chiar egal cu 0.

Adevărul este că profesioniștii pokerului se bucură de mult mai puține momente riscante decât ai tinde să crezi. În majoritatea cazurilor, aceștia conștientizează din timp că mâna lor este necâștigătoare și nu se avântă în mișcări riscante, deoarece nu își permit să piardă doar de amorul jocului. Din acest motiv, ei abandonează frecvent meciurile pe care le simt fără potențial. De asemenea, de cele mai multe ori, aceștia au tendința de a face mișcări foarte calculate și timide. Pokerul nu se joacă agresiv; fiind cunoscut și ca un joc al stăpânirii de sine.
Știu să își gestioneze banii
Calculul este rege în poker. Acest lucru se aplică și în afara mesei de joc. Pentru a câștiga bani din poker, trebuie mai întâi să fii dispus să cheltui bani. Prin urmare, gestionarea corectă a bankroll-ului este vitală. Cel mai bun exemplu de gestionare inteligentă a bugetului este Chris „Jesus” Ferguson.
Câștigătorul a șase competiții World Series și-a asumat odată o provocare de a transforma zero bani de start în zece mii. Și a reușit, mai întâi prin freeroll-uri, iar apoi printr-un progres lent și constant cu mese cu profit scăzut cu costuri mici de buy-in.
Iar dacă tot am pomenit de World Series, trebuie menționat că jucătorii profesioniști de poker nu se bazează pe turnee pentru a-și câștiga existența. După cum a sugerat și autorul ghidului WSOP „Harrington Hold’em”, este imposibil să te bazezi doar pe câștigurile rezultate din turnee pentru veniturile tale obișnuite. Pentru că posibilitatea jocului de a lua o turnură nefavorabilă în cele mai multe cazuri este prea mare pentru a risca adoptarea unui astfel de tip de mantre.
Jucătorii profesioniști de poker își gestionează emoțiile
Ca întotdeauna, există excepții în acest sens. Dar jucătorii de poker nu pot deveni suficient de buni încât să fie considerați profesioniști dacă nu își pot ține emoțiile în frâu. Așa că să nu fii surprins dacă vei vedea fețe suspect de relaxate în turneele de poker de nivel superior sau chiar la melee evenimentele World Series.
Dacă ești la început de drum, s-ar putea să crezi că lipsa lor de emoție este pur și simplu pentru că sunt încrezători și/sau nu le pasă dacă pierd. Dimpotrivă, a-ți ascunde emoțiile la masa de poker este o abilitate. Și este o abilitate la care devii tot mai bun pe măsură ce continui să joci și înveți să-ți păstrezi calmul.

Probabil nu îți este necunoscută legendara expresie „față de poker”, însă chiar și așa, dacă ești suficient de bun, poți citi jucătorii chiar și fără o afișare directă a emoțiilor lor. Jucătorii care se gândesc prea mult la mâini pot oferi informații critice.
Chiar și reversul este adevărat – dacă ai reacții grăbite și rapide, indiferent de puterea mâinii tale, un jucător profesionist va identifica schimbarea de comportament și va ști cum să îți gestioneze mișcările. Dar jucătorii profesioniști de poker contracarează cu ușurință acest lucru printr-o metodă simplă – sunt consecvenți în toate reacțiile lor.
A câștiga multe pariuri nu garantează câștigul pe termen lung
Una dintre cele mai comune concepții greșite pe care le au oamenii nou intrați în universul jocurilor de noroc este despre succes. Mulți cred că succesul înseamnă pur și simplu câștigarea multor pariuri. Dar să câștigi cincizeci de jocuri de poker pe lună nu contează pentru aproape deloc dacă miza meselor nu este una considerabilă.
A câștiga presupune strategie, consecvență și calcul. Trebuie să evaluezi cum poți profita chiar dacă pierzi 2 din 3 poturi. Mulți jucători vor avea tendința să pluseze înainte de flop – și chiar vor reuși pentru o perioadă. Dar aplicarea insistentă a acestei practici este o rețetă care garantează pierderi pe termen lung, nu câștiguri.
După cum ți-ai dat seama deja, există multe informații demne de învățat de la profesioniști. Cele mai evidente sunt strategiile lor și modul în care gestionează situațiile în care se simt atacați. Dar pe lângă acestea, poți înțelege cum să ajungi mai aproape de succes doar urmărind cum afișează un comportament liniar și nu lasă să li se citească emoțiile.