Seria sărbătorilor de iarnă continuă joi cu unul dintre cele mai importante evenimente pentru creștinii ortodocși-Boboteaza sau Botezul Domnului, ce are loc în fiecare an, În ziua a șasea a lunii ianuarie. Mai multe tradiții și obiceiuri sunt legate de această zi în care se sfințesc apele, iar oamenii merg la biserică să ia agheasma. Se spune că apa sfințită are puteri tămăduitoare, aceasta nu se strică nici o dată.
După sfințire, agheasma este adusă acasă și păstrată în vase curate, fiind folosită timp de opt zile. În ziua de Bobotează, oamenii de la sate folosesc apa sfințită pentru a se spăla pe față, pentru curățenie, lumină, bunătate și frumusețe. De asemenea, nici animalele din curte nu sunt uitate, astfel că, acestea sunt stropite cu agheasmă pentru a fi sănătoase în noul an.
Un alt obicei păstrat cu sfințenie în câteva localități din Teleorman riverane Dunării este aruncatul crucii în apă. Potrivit tradiției, după ce este oficiată slujba, preotul merge la o apă curgătoare unde aruncă o cruce, iar după aceasta sar mai mulți băieți. Cel care va ajunge primul la cruce și o va aduce la mal va avea noroc tot anul.