Trei sisteme ce alungă norii care prevestesc fenomene meteo periculoase sunt funcționale din luna iunie în comunele Furculești, Troianu și Călmățuiu. Raza de acțiune a rachetelelor antigrindină este de 20 de kilometri și au fost instalate în localități care dețin nu numai culturi de cereale, dar și suprafețe importante de legume sau pomi fructiferi.
Până la finele acestui an, potrivit conducerii Direcției Județene pentru Agricultură (DJA) Teleorman “vor mai fi construite alte trei astfel de sisteme. Vizate sunt localitățile: Dracea, Plopii Slăvitești și Segarcea Vale”.
O singură rachetă poate proteja 10 – 12 mii de hectare de terenuri cultivate, asupra cărora nu se abate grindina. Imediat ce este lansată, emite unde sonice spre norii care formează grindina, scopul fiind oprirea procesului de formare a gheții. Tunul antigrindină trebuie pornit cu cel putin 20 de minute înainte de sosirea furtunii.
Staţiile antigrindină funcţionează doar în perioada mai – octombrie, intervalul când au loc, de obicei, căderile de grindină. Pentru realizarea prevederilor din Programul Naţional Antigrindină şi Stimularea Precipitaţiilor, în anul 2017, Ministerul Agriculturii a alocat 100 milioane lei, iar pentru anul 2018, suma a fost suplimentată cu 50 milioane de lei.