La o săptămână după ce s-a anunțat cu surle și trâmbițe că în județul Teleorman se va pune în funcțiune “în 10 zile” primul aparat RT-PCR, termenul se amână cel puțin încă pe atât, pentru că spațiul alocat nu îndeplinește condițiile de biosecuritate și există risc de contaminare pentru personal, în laborator fiind aduse teste pozitive.
Pentru că chipamentul este vechi și se operează manual, trebuie să se achiziționeze un extractor automat, pentru eliminarea riscului de contaminare. Iar ca mutarea în spațiul DSVSA Teleorman să fie posibilă, s-a decis ca testarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (boala vacii nebune) să se transfere la Institutului Național de Sănătate Animală (INSA)
Pe de altă parte, pregătirea celor cinci medici pentru efectuarea testelor de Covid-19 va continua și săptămâna viitoare, pentru că “instruirea nu se face de azi pe mâine, sau merg trei zile și se instruiesc. Nu, lucrurile acestea se fac după o anumită metodologie, instruirea se face în timp”, spune directorul la INSA, Florica Bărbuceanu.
Robert Viorel Chioveanu, președintele ANSVSA, și Florica Bărbuceanu, directorul INSA, au venit, sâmbătă, la Alexandria, să vadă situația la fața locului. Dar ce au văzut, nu era ce trebuia.
„Aparatul va fi montat calibrat se vor face teste de încercări, ele trebuie să fie validate, deci lucrurile nu se fac de pe o zi pe alta, pentru că aici vorbim de știință, vorbim de teste, vorbim de viruși, de tot ce înseamnă siguranță și sănătate publică. De asta am vrut să vin să mă asigur că sunt respectate toate condițiile”, a spus președintele ANSVSA.
Ca să împace capra cu varza, adică să nu pună oameni în pericol de contaminare, dar nici să se pună rău cu Cristi Barbu, secretarul general adjunct al guvernului, cel căruia i-a aparținut inițiativa, șeful ANSAVSA a dispus ca echipamentul RT-PCR să fie mutat de la clinica privată deținută de Samuel Calotă, la sediul DSVSA Teleorman, într-un spațiu care îndeplinește toate condițiile sanitare și de biosecuritate.
”Nu sunt îndeplinite condițiile de bio securitate, nu se poate face în acest spațiu. De aceea, noi am găsit soluția cea mai bună, vom face un spațiu unde deja facem aceste probe, la nivelul DSVSA Teleorman. Acolo avem nivel de biosecuritate 2, nivel care trebuie îndeplinit pentru a face aceste teste COVID”, a spus șeful ANSVSA.
Aducerea echipamentului RT-PCR în județul Teleorman s-a făcut în stil heirupist cu vădit iz electoral, printr-un transfer rapid de la DSVSA Ialomița, unde a fost folosit pentru cazurile de pestă porcină timp de 8 ani. L-au dat nu pentru că le era de prisos, ci pentru că era ordin.
Prin Ialomița se spune că aparatul nu a fost dorit de spitale din cauza faptului că este vechi și se operează manual, existând un risc mare de contaminare a personalului medical. Decât să investească în modernizarea lui, mai bine cumpără unul nou.
La Teleorman pare să fie bun, că ne-am obișnuit să tot cârpim cămașa ruptă.