Printre acțiunile dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918, Grupul de Acțiune Locală (GAL) Câmpia Burnazului, a înscris și difuzarea de filme patriotice, în aer liber, pe toată perioada verii.
Prima manifestare de acest gen s-a defășurat miercuri seara, în curtea căminului cultural din comuna Peretu. Și pentru că era prima activitate de acest gen, organizatorii au avut reale emoții în ceea ce privește audiența. Temerile lor au fost repede spulberate, pentru că, în mai puțin de jumătate de oră, înainte de momentul difuzării filmului au început să apară și spectatorii. Treptat, treptat, au fost ocupate nu doar scaunele pregătite în fața ecranului improvizat ci și băncuțele din jur.
Îmbucurător este faptul că publicul a fost format, în majoritate, din copii și din tineri adolescenți care deși păreau atrași mai mult de pungile cu floricele pregătite de organizatori, au rămas cu ochii țintă asupra ecranului pe care rula filmul „Pentru Patrie”, care evocă prin personaje reale sau inspirate din realitate, momentele cruciale ale Razboiului de Independență din 1877, luptele de la Plevna, Grivița și Rahova, precum și jertfele armatei române.
„Pentru Patrie” este primul film în care se cântă imnul național de astăzi al României, “Desteaptă-te române!”, precum și cântece ostășești ca “Drum Bun”. Regizorul Sergiu Nicolaescu a realizat filmul „Pentru Patrie” cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la proclamarea independenței de stat a României, la 9 mai 1877, când Mihail Kogălniceanu a rostit celebrul său discurs în Parlamentul României care se termina cu memorabilele cuvinte: “Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare!”