De noaptea minții! Pe data de 5 noiembrie, în jurul orei 11.00, pe fax-ul Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Teleorman a sosit un ordin de ministru semnat de Sorina Pintea prin care managerul instituției era revocat din funcție pe motiv că nu îndeplinște criteriul de vechime de șase ani și șase luni într-o funcție de conducere. Dar, Pintea nu mai era ministru! Victor Costache, înlocuitorul său, fusese investit în seara zilei precedente, adică pe 4 noiembrie, odată cu întregul Cabinet Orban.
Cristian Popescu a depus, astăzi, o plângere prealabilă la minister, organul emitent al documentului, cum prevede legea contenciosului administrativ, pentru clarificarea situației.
“În conformitate cu legea 554 a contenciosului administrativ, astăzi, am înaintat către noul ministru al Sănătății o plângere prealabilă prin care arăt că ordinul emis de doamna Sorina Pintea este din data de 5 noiembrie, când doamna ministru nu mai era în funcție, întrucât noul ministru a fost investit în funcție și a depus jurământul în data de 4 noiembrie. Sper într-o soluționare favorabilă. În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a deschide acțiune în instanță”, a declarat, Cristian Popescu
Situația este cel puțin ciudată, dat fiind faptul că după transmiterea fax-ului, Cristian Popescu fost sunat de la Ministerul Sănătății să i se spună că revocarea nu este valabilă, dar nu există niciun document în acest sens.
Noul ministru al Sănătății, Victor Costache trebuie să-și pună semnătura pe o decizie de revocare a… revocării, care ar debloca activitatea Serviciului de Ambulanță. Când o va face, rămâne de văzut, că mapa o pregătesc tot cei din subordine.
A semnat “ca primarul”
S-ar putea face studiu de caz pe situația creată la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Teleorman, după ce, în ultimele șase luni, două ordine de revocare a managerului Cristian Popescu au fost semnate de ex-ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Motivul: managerul nu îndeplinște criteriul de vechime de șase ani și șase luni într-o funcție de conducere.
Și le-a semnat pe amândouă “ca primarul”,fără să verifice dacă este altcineva care să preia măcar parțial din atribuțiile managerului.
Iar Ambulanța Teleorman nu are nici director medical care să coordoneze situații excepționale cum ar fi declanșarea unui Plan Roșu de urgență
Mai sunt și alte situații care se văd “mărunte” de la nivel ministerial, cum ar fi referatele de necesitate atunci când ambulanțele au nevoie de reparații, întocmirea ștatelor de plată pentru salariați sau eliberarea de adeverințe medicale pentru vreun angajat care se îmbolnăvește și are nevoie de internare. S-or vedea ele neînsemnate de la înălțimea unui minister, dar sunt extrem de importante pentru angajaț precum și pentru funcționarea unui serviciu de importanță vitală pentru cetățeni.