Continuarea activității în învățământ după vârsta standard de pensionare trebuie să se facă după o evaluare atentă a sănătății fizice dar și psihice a fiecărei persoane pentru ca actul educațional să fie eficient, iar când se discută despre creșterea vârstei de pensionare a dascălilor la 70 de ani, cu atât mai mult trebuie să se țină cont de aceste aspecte, spune Tudor Spiridon, liderul județean al Sindicatului Spiru Haret.
”Ca să vorbim despre prelungirea vârstei de pensionare de la 65 la 70 de ani, sau doamnele, de la 63 la 70 de ani, mai întâi trebuie să evaluăm starea de sănătate și, mai ales, potențele psihice. În activitatea didactică intervine un factor pe care noi îl numim “putința de a ține clasa în mână” care se traduce prin aceea că dascălul din fața elevilor are capacitatea să mențină trează atenția elevului și interesul lui față de predarea lecției. Dacă omul după 65 de ani nu mai poate ține clasa în mână, nu este recomandabil să îi mai dăm voie să își prelungească activitatea, pentru că nu vom avea eficiență în activitatea didactică”, a declarat Tudor Spiridon pentru Cronica de Teleorman.
Un alt factor care trebuie luat în calcul la majorarea vârstei de pensionare este speranța de viață în România, sub cele două aspecte, speranța de viață la naștere și speranța de viață sănătoasă, mai spune liderul sindical.
“Speranța de viață sănătoasă în România, până în anul 2014, când a fost ultima măsurătoare, era de 59 de ani, iar speranța la naștere care era de 75 de ani. Speranța de viață sănătoasă este un indicator de calitate a vieții profesioanale și a întregii vieți a omului, pentru că se consideră că în această periodă, de la 0 la 59 de ani, omul nu este afectat de suferințe majore care să determine scăderea capacității intelectuale și fizice de muncă, astfel încât să fie obligat să-și ia perioade îndelungate de concedii medicale”, a declarat Tudor Spiridon.
Pe de altă parte, liderul sindical spune că dascălii vârstnici care pot continua activitatea la catedră sunt un real câștig pentru învățământ, fiind “depozitarii unei experiențe didactice formidabile, dar și a unui bagaj de cunoștințe extraordinar”.