Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman continuă să depună eforturi susținute pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, una dintre formele grave de încălcare a drepturilor fundamentale ale persoanei. Prin acțiuni preventive, intervenții prompte și colaborare cu instituțiile partenere, ne reafirmăm angajamentul ferm de a proteja victimele și de a sancționa comportamentele agresive.
În primele 5 luni ale anului 2025, la nivelul județului Teleorman au fost înregistrate 179 fapte de violență în familie.
Un instrument esențial în protejarea victimelor îl reprezintă ordinul de protecție provizoriu, emis de polițiști la fața locului, atunci când există un risc iminent asupra vieții, integrității fizice sau psihice a persoanei. Ulterior, instanța poate dispune ordinul de protecție, care stabilește măsuri suplimentare pentru siguranța victimei pe o perioadă determinată.
În primele 5 luni ale anului 2025, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman au emis de 73 de ordine de protecţie provizorii (față de 52 în aceeași perioadă a anului 2024), 13 fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată (față de 20 în primele 5 luni ale anului 2024).
Din totalul de 73 ordine de protecție provizorii emise, 55 au fost confirmate de procuror, reprezentând un procent de 75.3%, în timp ce, referitor la nerespectarea ordinelor de protecție provizorii, au fost sesizate 21 de infracțiuni în 5 luni 2025.
În aceeași perioadă, instanțele de judecată din județul Teleorman au emis 78 ordine de protecție (13 provenite din O.P.P.), față de 70 în aceeași perioadă a anului 2024 (20 provenite din O.P.P.).
Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 19 infracțiuni în 5 luni 2025 față de 13 în 5 luni 2024.
În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 1364 de cazuri de violență în familie, dintre care 1217 au fost sesizate prin SNUAU 112.
Din totalul cazurilor, în 386 dintre acestea polițiștii au intervenit în mediul urban, iar în 813 dintre cazuri s-a intervenit în mediul rural. La acestea, polițistii din cadrul structurilor de ordine publică au intervenit punctual și în dinamică, în funcție de amploare și de numărul persoanelor implicate.
La nivel județean, în primele 5 luni ale anului 2025, numărul faptelor de natură penală în domeniul violenței domestice a scazut cu 23.1 % (-54 de fapte), de la 233 de fapte în 5 luni 2024 la 179 de fapte în 5 luni 2025.
De asemenea, a fost înregistrată o scădere privind infracțiunea de lovire sau alte violențe: 96 în primele 5 luni ale anului 2025 față de 167 în primele 5 luni ale anului 2024.
Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au cele de ”lovire sau alte violențe” – 66,20%.
După locul comiterii, 72 de infracțiuni au fost comise în mediul urban în primele 5 luni ale anului 2025 și 107 în mediul rural.
Totodată, în primele 5 luni ale anului 2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, au fost emise 139 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 59 ordine de protecție provizorii și 80 ordine de protecție În primele 5 luni ale anului, în 4 situații a fost pusă în aplicare măsura ”obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”.
Violența domestică afectează profund victimele, familiile și comunitatea, având consecințe pe termen lung asupra siguranței și calității vieții, astfel că, Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman acționează constant pentru informarea cetățenilor, instruirea personalului și aplicarea cu strictețe a prevederilor legale.
Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victimele violenței să fie protejate, iar agresorii să fie trași la răspundere.
Reiterăm apelul către toate persoanele aflate în situații de abuz să nu ezite să ne solicite sprijin. În caz de urgență, sunați imediat la 112!
Împreună, prin solidaritate, informare și reacție promptă, putem construi comunități mai sigure, în care violența domestică să nu își mai găsească locul.