Lucrările de modernizare la DJ 506 tronsonul cuprins între localitățile Scurtu Mare și Negreni sunt finanțate prin PNDL 2017-2020, nu din fonduri europene, ceea ce înseamnă că drumul nu ar fi avut cum să facă obiectul unor investigații în ce privește fraudarea fondurilor comunitare, se arată într-un comunicat de presă dat publicității, marți, de Consiliul Județean Teleorman.
“Dacă lucrările de modernizare a unui sector de drum județan înseamnă pentru unii jurnaliști numai “fraudă”, “drum furat” si “tunuri”, pentru câteva mii de oameni care s-au născut și locuiesc în satele din zonă înseamnă un drum care le oferă siguranță și condiții civilizate de trafic”, se mai arată în documentul care contestă informațiile rostogolite în presă, conform cărora tronsonul cu pricina ar fi parte a lungimii de drum pentru care OLAF a impus o corecție financiară în valoare de 43.177.965,87 lei, în 2016, pentru lucrările de reabilitare. Pentru această porțiune de drum, CJ Teleorman a solicitat în instanță anularea corecției financiare obținând o primă anulare pe fond, la Curtea de Apel București, la mijlocul lunii decembrie 2018.
De altfel, în textul comunicatului se solicită ca “ jurnaliștii care au vehiculat informații false, denigratoare, cu privire la activitatea Consiliul Județean Teleorman” să se documenteze înainte de publicatea materialelor și să solicite punctul de vedere al instituției.
La comunicatul de presă au fost atașate și fotografii ale tronsonului de drum care arată gradul de degradare al acestuia.
Consiliul Județean Teleorman – Comunicat de presă
În urma unor știri și informații apărute în presă în data de 28 ianuarie 2019, ca și pe unele site-uri și social media, Consiliul Județean Teleorman are obligația să dezmintă informațiile neadevărate cuprinse în materialele respective, informații care reflectă o interpretare pur personală și deformată a realității din partea jurnaliștilor respectivi.
Materialele de presă apărute induc ideea că prioritatea de modernizare a infrastructurii rutiere a județului Teleorman s-ar realiza prin favorizarea unei anumite firme din județul Teleorman, referindu-se la lucrările de modernizare a „drumurilor județene 506 și 701” ca la o „fraudă”, „drum furat” și „tun din bani publici”.
Cu privire la aceste aspecte, Consiliul Județean Teleorman dorește să facă unele precizări și clarificări. În calitate de administrator al drumurilor județene din Teleorman, Consiliul Județean a organizat licitație pentru lucrările de modernizare a DJ 506, tronsonul cuprins între localitățile Scurtu Mare și Negreni.
În prezent, acest tronson de drum este pietruit și nu a fost supus până acum lucrărilor de modernizare. Prin urmare, se naște o întrebare firească: cum este posibil ca un drum în care nu s-au făcut investiții să facă obiectul unor investigații privind cheltuirea fondurilor europene, așa cum a speculat o parte a presei?
Proiectul ,,Modernizare DJ 506 Scurtu Mare – Negreni, km 87+000 – 94+160 (7,160 km)” este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020.
Pentru realizarea acestui obiectiv de investiții județul Teleorman, prin Consiliul Județean Teleorman, a încheiat următoarele contracte: – Contractul de finanțare nr. 130 din 20.10.2017 cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în valoare de 15.488.052,00 lei (cu TVA), prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în perioada 2017-2020;
În data de 11.07.2018 a fost publicat anunțul de participare simplificat pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Modernizare DJ 506 Scurtu Mare (DJ 701) – Negreni, km 87+000 – 94+160 (7,160 km)”.
Anunțul de atribuire la procedura simplificată pentru obiectivul menționat a fost publicat în data de 23.01.2019, iar potrivit acestuia valoarea totală a achiziției este 10.351.298,65 lei (fără TVA).
Potrivit Contractului de lucrări nr. 2 din 11.01.2019 a fost emis ordin de începere pentru prestarea serviciilor de proiectare.
În consecință, lucrările de modernizare propuse a se realiza pe DJ 506, între km 87+000 și km 94+160, vor conduce la îmbunătățirea substanțială a condițiilor de circulație și a fluenței traficului și vor influența benefic zona atât din punct de vedere ambiental cât și din punct de vedere socio-economic.
Dacă lucrările de modernizare a unui sector de drum județan înseamnă pentru unii jurnaliști numai “fraudă”, “drum furat” si “tunuri”, pentru câteva mii de oameni care s-au născut și locuiesc în satele din zonă înseamnă un drum care le oferă siguranță și condiții civilizate de trafic.
Consiliul Județean Teleorman își exprimă speranța ca, în viitor, pentru asigurarea unei informări corecte și obiective, jurnaliștii care au vehiculat informații false, denigratoare, cu privire la activitatea Consiliul Județean Teleorman vor solicita și punctul de vedere al instituției noastre și se vor documenta înainte de publicarea materialelor, după cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului, elaborat de Convenția Organizațiilor de Media. Astfel, vor fi evitate erorile de informare sau de interpretare a informațiilor.
PREȘEDINTE,
Ionel Dănuț CRISTESCU