Pensionarii din Teleorman au avut prilejul să spună conducerii Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor ce și-ar dori să conțină noua lege a pensiilor care va fi curând pusă în dezbaterea Parlamentului. Adrian Solomon și Vexler Silviu, respectiv, președintele și vicepreşedintele comisiei, au dat curs invitației deputatului PSD Violeta Răduț, de a participa, marți, la o sesiune de dezbatere a proiectului de lege cu beneficiarii din județ, desfășurată în sala mare de ședințe a Consiliului Județean. La discuții a fost prezent și deputatul PSD Valentin Boboc, iar printre invitați s-au aflat: prefectul județului, Florinel Dumitrescu, președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu, și primarul Alexandriei, Victor Drăgușin.
Interesele pensionarilor au fost susținute de reprezentanții organizațiilor de pensionari dar și de directorul Casei Județene de Pensii, Emilian Bomboe, care a atras atenția asupra faptului că mulți cetățeni aflați la vârsta de pensionare nu pot beneficia de sporuri sau grupe de muncă pentru perioada lucrată înainte de anul 1990, pentru că unitățile economice s-au închis, iar arhivele au fost distruse, deteriorate sau pierdute. Acesta a mai arătat că punctajul de pensie ridică probleme și creează nemulțumiri. Valoarea pensiei se obține din înmulţirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie. Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale. În ce privește punctul de pensie, valoare ce variază în funcţie de deciziile guvernului, acesta a înregistrat creșteri în ultima perioadă, iar potrivit programului de guvernare ar trebui să ajungă la 1.775 de lei în iulie 2020.
Nemulțumiri au fost enunțate și în ce privește pensiile de invaliditate despre care, în numele pensionarilor, Petre Cioabă, președintele Alianței Județene a Pensionarilor, a spus că ar trebui să fie plătite de Ministerul Sănății și nu din bugetul de pensii, dat fiind faptul că acestea se pot obține fără stagiu complet de cotizare lucru care naște frustrări în rândul celor care au lucrat zeci de ani. În condițiile actualei legislații, se poate încheia contract cu Casa de Pensii și se plătește cotizarea pe o lună de zile, după care se poate intra în pensie de invaliditate achitată dintr-un fond la care au contribuit alții. Nu au fost ocolite nici pensiile speciale, nemulțumirile principale fiind legate de faptul că sunt acordate după vârsta de 40 de ani, în timp ce pensionarea celorlalte categorii se face după 60 de ani. Drept urmare, s-a propus ca și în aceste situații vârsta de pensionare să fie de 55 de ani.
Pensionarii își mai doresc să se legifereze ca numărul biletelor de tratament să crească, iar contribuția proprie să scadă la 30% de la 50% cât este în prezent. De asemenea, pentru biletele de transport nefolosite aceștia au propus să primească bani sau bonuri valorice pentru alimente. Seniorii teleormăneni au mai propus corelarea anuală a venitului minim lunar al pensionarilor cu nivelul coșului minim de consum lunar, dar și ca vârsta de pensionare pentru femei să fie de 60 de ani.