COMUNICAT DE PRESĂ
Primăria Municipiului Alexandria informează cetățenii că, începând de ieri, 15.07.2025, am început să distribuim cartelele de acces pentru utilizarea insulelor ecologice digitalizate, parte a unui proiect modern de gestionare a deșeurilor, cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.).
Am început distribuirea cartelelor pentru Insula 41 – zona blocurilor 800 (str. Negru Vodă, bl. 816, bl. 817, bl. 819, bl. 820, bl. 821, bl. 822, bl. 823, bl. 905, bl. 911) și Insula 30 – zona blocurilor 590 (str. Turnu Măgurele, bl. 585, bl. 587, bl. 588, bl. 589, bl. 590, bl. 591, bl. 597, bl. 38 Sere, bl. 590 Sere, bl. G100).
Menționăm faptul că reprezentanți din partea primăriei vor fi zilnic pe teren, în zonele mai sus-menționate, în intervalul orar 18:00 – 20:00, pentru a înmâna cardurile aferente insulelor ecologice arondate blocurilor precizate mai sus. În situația în care nu veți fi găsit la domiciliu, vom lăsa o scrisoare prin care vă rugăm să vă prezentați la sediul Primăriei Municipiului Alexandria – intrarea din Strada Ion Creangă, pentru a vă ridica acel card de acces, în următoarele 10 zile lucrătoare.
În situația în care la o adresă nu sunt declarate persoane și pentru a nu întâmpina probleme de acces la eco-insule pe viitor, colegii noștri vor lăsa o notificare prin care vă informăm că, dacă veți avea nevoie de card asociat pentru această adresă, va trebui să vă prezentați la sediul Primăriei Municipiului Alexandria – intrarea din Strada Ion Creangă, pentru clarificarea situației, în următoarele 10 zile lucrătoare.
Cartelele sunt destinate proprietarilor de locuințe și gospodăriilor arondate fiecărei insule ecologice și vor permite accesul securizat la modulele de colectare selectivă.
Accesul la eco-insule va fi controlat printr-un card individual asociat fiecărui apartament, iar cantitățile colectate vor fi monitorizate electronic.
În primele 30 de zile de la deschiderea eco-insulelor, sistemul va funcționa liber, fără utilizarea cardului, pentru a vă putea obișnui cu el.
Aceste insule sunt prevăzute cu 5 tipuri de containere pentru:
• plastic și metal (galben);
• hârtie și carton (albastru);
• sticlă (verde);
• rezidual (negru);
• biodegradabil (maro).
Accesul la insule se realizează exclusiv cu cardul distribuit sau prin aplicația mobilă MyAra, disponibilă spre accesare aici: https://myara.ro/, în mod gratuit, sau o regăsiți pentru download în magazinele de aplicații pentru Android și iOS.
Pentru a crea un nou cont, veți accesa funcția „Înregistrează-te”, veți introduce datele personale și o parolă. Pentru activarea contului, veți primi un e-mail.
Pentru locul de consum, veți accesa butonul „Adaugă un nou loc de consum” și veți utiliza numărul personal și codul unic primite de la primărie, iar după confirmarea locului de consum, veți putea vizualiza toate detaliile asociate. Tot în aplicație puteți solicita sprijinul operatorului prin sistemul de Help Desk.
Cum funcționează insulele ecologice?
Apropiați cardul sau telefonul de cititorul instalat pe partea frontală-superioară a modulului; astfel, se va aprinde un LED verde și se va debloca zăvorul sistemului. Trageți mânerul cuvei sau fantei de inserție pentru introducerea deșeurilor.
Ce trebuie să știm despre aruncarea deșeurilor?
• modulele destinate deșeurilor reziduale și biodegradabile sunt prevăzute cu cuve de inserție cu volum predefinit de 37 litri;
• nu introduceți saci mai mari decât permite cuva de inserție, deoarece mecanismul se poate bloca și cuva nu va mai putea fi utilizată până la remedierea defecțiunilor;
• pentru cantități mai mari de deșeuri, împărțiți-le în cantități mai mici. Deschideți și închideți cuva de inserție de mai multe ori la fiecare depozitare a sacului, folosind cardul sau telefonul, pentru a introduce deșeurile;
• asigurați-vă că deșeurile sunt introduse complet în cuvă pentru a evita blocaje și a permite funcționarea corectă a sistemului;
• cetățenii sunt rugați să asigure revenirea cuvei la poziția „închis” după folosire.
Sistemul va identifica utilizatorii care nu se conformează, și pot fi aplicate sancțiuni.
Pentru asistență sau informații suplimentare, vă rugăm să contactați echipa de suport la numărul: 0800 801 986.
Vă mulțumim pentru sprijinul acordat în implementarea acestui sistem modern, eficient și prietenos cu mediul.
Vă mulțumim pentru sprijinul acordat în implementarea acestui sistem modern, eficient și prietenos cu mediul.
Șef serviciu
Răboj Mona
Întocmit,
Vîrban Livia