La întoarcerea din vacanță, elevii și cadrele didactice din mediul rural vor fi nevoiți să-și desfășoare activitatea în săli de clase neîncălzite și nemăturate sau să plece acasă, pentru că nu va mai avea cine să facă focul la sobe.
Personalul auxiliar nedidactic din învățământ este angajat cu fracțiune de normă, iar leafa lor este prea mică pentru a putea plăti contribuțiile sociale către stat după ce acestea au fost transferate de la angajator la angajat. Deși au contract individual de muncă pe jumătate de normă sau pe sfert de normă și sunt plătiți în conformitate cu aceată fracție, impozitul și contribuțiile se plătesc la salariul minim brut integral, după noua lege a salarizării. Odată transferate obligațiile la angajator, oamenii rămân datori la stat. Ar trebui să aducă bani de acasă ca să-și păstreze statutul de angajat, dar nu-și permit lucrul acesta. Ca să nu intre în atenția Fiscului, oamenii se văd nevoiți să demisioneze.
”Este o situație aberantă”, spune Tudor Spiridon, secretar general al Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret’”.

”Reprezintă o bătaie de joc la
adresa celui care muncește. Cele mai multe situții sunt în zona rurală unde o
școală cu personalitate juridică aflată în centrul comunei mai are structuri și
în satele învecinate. Acolo, oamenii ăia vor pleca acasă și copiii vor rămâne
în frig pentru că nu va mai avea cine să facă focul la sobe. Apoi, este vorba
de curățenie și de igienizare. Lucrurile acestea sunt foarte grave”, ne-a
declarat Tudor Spiridon.
Acesta a dat ca exemplu Școala generală din comuna Tătărăștii de Jos, județul Teleorman, ”care are patru structuri în patru sate, cu patru îngrijitori încadrați, fiecare cu un sfert de normă”.