COMUNICAT DE PRESĂ
Dacă Egiptul este un dar al Nilului, Teleormanul arheologic este un dar al celor 16 cursuri de apă ce-l străbat”, spunea Ioan Spiru ṣi, pe bună dreptate, ar trebui să fim mȃndri de locurile acestea pline de istorie ṣi frumuseṭe. Teleormanul sau „Pădurea nebună” sau „pădurea cumenilor, din care s-a păstrat ca mărturie ȋn partea de nord a judeṭului, ȋn satul Plopi, pȃnă ȋn anul 2010, cȃnd a fost smuls din rădăcini, ȋn urma unei furtuni, cel mai bătrȃn stejar din ṭar
Teleormanul, cu porṭile sale la Dunăre, cu pădurile de stejar, cu pădurile de salcie ṣi plop, cu dealurile ȋnverzite ṣi cȃmpiile roditoare, cu zăcămintele de petrol, cu Rezervaṭia naturală Ostrovul Mare (Islaz), cu Rezervaṭia naturală Pădurea Cornetu – comuna Troianu recunoscută pentru vestitul bujor romȃnesc ṣi alte 60 de specii de flori, cu personalităṭile sale care merită evocate, cu obiceiurile ṣi tradiṭiile locurilor ce ar trebui ṣi mai mult promovate pentru a fi cunoscute oamenilor de aici ṣi din toate colṭurile lumii.
Conṣtienṭi de aceste lucruri ṣi călăuziṭi de sentimentul apartenenṭei la acest spaṭiu romȃnesc, Primăria Municipiului Roṣiorii de Vede și Serviciul pentru Cultură, Educaṭie, Creaṭie ṣi Sport au organizat, ȋn perioada 12-14 mai 2025.
Ȋn cadrul manifestării, au avut loc vizite la Muzeul de Istorie „Petre Voivozeanu”, expoziṭii de carte la Biblioteca „Gala Galaction”, o ṣezătoare pregătită de cursantele Atelierului de creaṭie al Casei de Cultură, expoziṭii de pictură, desen ṣi fotografii realizate de elevii instituṭiilor de ȋnvăṭămȃnt roṣiorene.
Însă, astăzi, 14 mai, de ziua atestării documentare a județului Teleorman, a avut loc un impresionant spectacol muzical-coregrafic, prezentat pe scena Teatrului de vară al municipiului, de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Depărăţeanu”, Şcoala Gimnazială „Dan Berindei”, Şcoala Gimnazială „Zaharia Stancu”, Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” și Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, dar şi de un grup de elevi ai Şcolii Primare „Hristo Botev” din oraşul Pomorie, Bulgaria.
O expoziție tematică inedită despre județul Teleorman văzut prin ochi de copii, cuprinzând lucrări realizate de elevi din unitățile de învățământ amintite, precum și de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 7, a întregit sărbătoarea județului.
Evenimentul, prezentat de Monica Tuinete, s-a bucurat de prezența unui public extraordinar, dar și a viceprimarului municipiului, prof. Cristian-Mirela Piper-Savu, care a oferit diplome de excelentă tuturor instituțiilor de învătământ participante, a felicitat și a mulțumit, deopotrivă, elevilor, cadrelor didactice și părinților pentru implicarea activă în viața comunității și pentru promovarea valorilor culturale și educaționale ale județului Teleorman.
A fost o seară minunată de mai, pentru care mulțumim tuturor, o seară care ne-a amintit că suntem teleormăneni. Iar, la final, cu toții am spus împreună, „La mulṭi ani, Teleorman!”





