Cadrele medicale nu mai pot demisiona pe perioada stării de urgență, după cum prevede decretul semnat de președintele României, marți, 14 aprilie.
„Am menţinut măsura ca pe durata stării de urgenţă, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, să se poată lua măsuri de urgenţă, până la demitere, împotriva celor care ocupă funcţii de conducere în unităţi sanitare, Direcţii de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanţă, precum şi autorităţi şi instituţii publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul asistenţei, protecţiei sociale, indiferent de statutul lor”, a anunțat Klaus Iohannis.
Șeful statului a adăugat că decretul privind prelungirea stării de urgență menționează „explicit şi posibilitatea ca pe durata stării de urgenţă managementul unităţilor sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detaşat din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul Apărării şi securităţii naţionale”.
„În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unităţi sanitare de asistenţă socială, de asistenţă medico-socială şi în instituţiile din domeniul Apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se suspendă pe întrega durată a stării de urgenţă”, a explicat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis, a semnat marți, 14 aprilie, decretul privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României. Decretul prevede prelungirea până la 14 mai a tuturor restricțiilor impuse deja. De asemenea, sunt și alte măsuri noi în decretul prezidențial. Pe durata stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică.