Începând de luni, 6 iulie 2020, la nivelul județului Teleorman, s-a demarat studiul de prevalență a infecției SARS-CoV-2, sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică, în scopul determinării gradului de răspândire a infecției în rândul populației. La nivelul județului, 428 de persoane vor fi incluse în studiu.
Potrivit directorului DSP Teleorman, Stelian Cristea, în funcție de rezultatele studiului, se vor adopta măsurile viitoare de protecție a sănătății populației. Prin decizia acestuia, au fost desemnați specialiștii care alcătuiesc echipa care va coordona și supraveghea efectuarea studiului.
Conform metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, cercetarea se va desfășura în trei laboratoare private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați și care au adresabilitate mare în județ: CMI Dr. Adina Preda, SC Nicomed SRL și SC Smart SRL. Echipa de specialiști a DSP Teleorman a instruit responsabilii de studiu la nivelul celor trei laboratoare, care vor organiza toate etapele metodologice și vor răspunde de calitatea acestora, a declarat Stelian Cristea pentru Cronica de Teleorman.

Toți cei implicați în culegerea datelor, prelucrarea și stocarea lor, au semnat un angajament de confidențialitate, a mai spus directorul executiv al DSP. Toate datele culese se vor valida și se vor salva în platforma on-line STS.
“Pot participa la studiu persoane care se prezintă conjunctural pentru analize în laborator, din toate grupele de vârstă și care nu prezintă semne și simptome de boală infecțioasă respiratorie detectate observațional și care și-au exprimat un consimțământ informat semnat pentru participarea la studiu. Pentru copii, consimțământul va fi semnat de părinți, respectiv reprezentantul legal. Colectarea va respecta grupele de vârstă și județul de domiciliu stabilite prin eşantionare”, ne-a declarat directorul DSP Teleorman.
Stelian Cristea precizat că nu pot fi incluse în studiu persoane care solicită testare COVID și nici pacienții internați.
Cercetarea de la Teleorman este parte din studiul național demarat conform ordinului Ministerului Sănătății nr. 979/2020. Potrivit documentului, acesta se va desfășura în perioada iulie – septembrie 2020, pe baza metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică.
În ceea ce privește metoda utilizată, Studiul populațional de seroprevalență a infecției SARS-Cov2 folosește colectarea de seruri reziduale de la un eșantion reprezentativ din populația României.
”În urma rotunjirilor, un număr de 428 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate in Judetul Teleorman de către cele trei laboratoare selectate”, a precizat directorul executiv al DSP Teleorman.
Volumul eșantionului a fost calculat cu ajutorul programului EpiInfo 7, cu reprezentativitate regională și pe grupe de vârstă decadale. S-a folosit populația rezidentă a României de la 1 iulie 2018, pe grupe de vârstă decadale, cu o frecvență așteptată a infecției cu SARS-CoV-2 în Romania de 50% pe fiecare grupă de vârstă, o precizie de IC 95%, eroare acceptată 5% și 5% pierderi acceptate pe fiecare grupâ vârstă din cele opt regiuni ale țării.