“În această perioadă atât de dificilă pentru toată lumea, lucrurile par și mai grele pentru medicii din Spitalul Municipal Caritas. Aceștia vor intra în lupta cu COVID-19 și tot ce putem noi să facem este să-i susținem să fie cât mai bine echipați pentru această luptă”, scrie dr. Victorița Tudosie pe pagina zidebine.galantom.ro, acolo unde a inițiat o strângere de donații pentru spitalul din orașul ei natal. Este medic specialist în Psihiatrie Pediatrică în București, dar vrea să ajute acolo unde are familia, prietenii și dascălii care au îndrumat-o.
De cât timp faci parte din asociație?
V.T.: Din asociație nu fac parte efectiv decât membrii fondatori, Mel (Melania Medeleanu) și Lu (Luciana Zaharia). Misiunea Asociației Zi de Bine era de a face cunoscute și a susține 12 cauze sociale pe parcursul a 12 luni, dar programul a fost dat peste cap de nevoia de distanțare socială cauzată de infecția cu SARS-CoV-2 și necesitatea de a susține sistemul sanitar în această luptă. Astfel, a aparut campania Scut pentru spitale, menită să ofere fiecăruia dintre noi posibilitatea de a deveni fundraiser pentru spitalul din localitatea lui și am decis să mă alătur campaniei ca fundraiser pentru Spitalul Caritas.
Ce sentiment ai avut când ai aflat că Spitalul Caritas va deveni spital suport pentru tratarea bolnavilor de COVID-19?
V.T.: Prima reacție a fost de revoltă. Știam relativ care era situația personalului, iar memoriul înaintat de medicii de acolo mi-a întărit ideea că sunt multe de făcut înainte de a primi pacienți. După ce a trecut revolta, a venit întrebarea ”Ce pot face?”
Care a fost motivul pentru decizia de a iniția strângerea de donații pentru spital?
V.T.: Din dorința de a ajuta. Fiecare dintre noi poate să facă ceva să ajute, dar trebuie să ajungem să credem asta. Pentru mine, totul a pornit de la cuvintele ”Problemele le vedem cu toții. Unii dintre noi vedem și rezolvările, dar dacă vrei să vezi o problemă rezolvată, trebuie să te ții de treabă până la capăt.” Știind faptul că e nevoie de echipamente care sunt foarte greu de obținut în acest moment chiar dacă deții fondurile necesare pentru a le achiziționa, am folosit oportunitatea creată de Zi de Bine, pentru a face legătura între donatori și spital (AICI).
Banii vor merge direct către spital sau veți achiziționa materiale sanitare cu ei, pe care să le trimiteți acolo?
V.T.: Oamenii donează, iar asociația se ocupă de achiziția echipamentelor și transportul către spital, în mod transparent.
Dacă ți s-ar solicita ajutorul, ca medic, la Caritas, ai merge acolo să ajuți în îngrijirea bolnavilor infectați cu noul coronavirus?
V.T.: Da, dar este un scenariu pe care nu vreau să mi-l imaginez pentru că specialitatea mea este Psihiatrie Pediatrică și dacă ajungem în momentul în care să mobilizam medicii psihiatri, înseamnă că suntem într-o situație critică, cu un numr foarte mare de bolnavi.
Puteți dona AICI.